08-05-08

Hoofdpijn van sulfiet - Headache from sulphites?

SulfietBrussel - In het Radio 1 programma Peeters en Pichal van 7 mei 2008 ging het over hoofdpijn krijgen van wijn, met de vraag of dit (enkel) aan sulfiet te wijten is. Wijnmakers Koen Strobbe van Domaine Perdrix-Lasouche (Gard, Frankrijk) en Frank Cornelissen van het domein met zijn naam op de flanken van de Etna in Sicilië, gaven hun visie over toevoegen of niet van sulfiet. Koen Strobbe springt zuinig om met sulfiet en gebruikt gemiddeld 25 mg/liter voor rode wijn, waar de wet maximum 160 mg/liter toelaat. Hij licht toe dat sulfiet een bewaarmiddel, een antioxidant en een antisepticum is. Frank Cornelissen voegt helemaal geen sulfiet toe. Hij mikt op maximale hygiëne doorheen het ganse proces. Op de vraag of zijn wijnen dan niet sterven bij gebrek aan een bewaarmiddel, antwoordt Frank Cornelissen dat alles een begin en een einde heeft, maar dat de problematiek anders is voor hem, met een kleine productie van 12.000 flessen per jaar, dan voor een groot bedrijf dat grote volumes druiven moet verwerken tot wijn. Toxicoloog Jan Tytgat van de universiteit van Leuven licht toe dat alleen wie allergisch is aan sulfiet daar ook hoofdpijn van krijgt en dat hoofdpijn veel vaker het gevolg is van de alcohol en het deshydateren van de hersenen. Wijn zonder sulfiet bestaat niet, aldus Jan Tytgat, maar wel wijn zonder toegevoegde sulfiet. Op het etiket vermelden dat de wijn sulfiet bevat is dus een beetje zinloos, beter zou zijn de dosis toegevoegde sulfiet te vermelden. Werk aan de winkel voor de Europese wetgever dus.Zie ook http://www.radio1.be/programmas/pepi/911540/


Brussels, Belgium - In their Radio 1 broadcast of May 7, Peeters & Pichal launched a debate on getting a headache from drinking wine, wondering if (only) sulphites are to blame for that.Winemakers Koen Strobbe from Domaine Perdrix-Lasouche (Gard, France) and Frank Cornelissen from the winery on the slopes of the Etna in Sicily, bearing his name, gave their opinion on adding sulphites or not. Koen Strobbe uses scanty quantities of sulphites at a mean rate of 25mg/liter for red wine, whereas European wine laws allow as much as 160 mg/liter. He clarifies by recalling that sulphites are a preservative, an antioxidant and a disinfectant. Frank Cornelissen doesn’t add any sulphites at all. He aims for maximum hygiene throughout the process. Asked if his wines don’t die from lack of added preservatives, Frank Cornelissen says that there’s a beginning and an end to everything. He believes that as a producer of about 12000 bottles a year it’s easier for him than for large wineries that need to process huge volumes of grapes into wine.Toxicologist Jan Tytgat from the university of Leuven states that sulphites cause headaches only to those who are allergic to it and that headaches more often than not are caused by alcohol and the dehydration of the brain. He also recalls that there is no such thing as wine without sulphites, only wine without added sulphites. Therefore the European obligation to have labels stating that the wine in the bottle contains sulphites is useless unless the dose of added sulphites is mentioned. See also (Dutch) http://www.radio1.be/programmas/pepi/911540/

14:14 Gepost door Harry in Wijn - debat | Permalink | Commentaren (1) | Tags: inwine, wijn, wine, vlaamse wijngilde |  Facebook |

Commentaren

Ik klikte even door naar de link van radio 1. Daar las ik dat sulfietloze wijnen smaakloze wijnen zouden zijn. En dat wil ik echt wel tegenspreken. De smaak in de wijn komt van de druiven, de bodem en de manier waarop de wijn opgevoed is. Ik proefde al veel onzettend lekkere sulfietloze of -arme wijnen!

Ik las er ook dat koffie na wijn hoofdpijn zou bevorderen en daar kan ik inkomen, want hoofdpijn wordt vooral door dehydratatie veroorzaakt en de cafeïne in de koffie zorgt ook voor uitdroging. Om geen hoofdpijn te hebben is het belangrijk geen water bij de wijn te doen, maar wel voldoende water te drinken tussen de glazen wijn door.

Gepost door: veerle | 15-05-08

De commentaren zijn gesloten.