20-06-08

RUBBER

SA_BurntRubberAls het gaat over Zuid-Afrikaanse wijn, dan vermelden Europese wijnkritieken nogal eens aroma's en smaken die dan omschreven worden als "rubber", "verbrand" of erger nog "groen" of "vuil".De universiteit van Stellenbosch en industrieresearchers van Winetech gaan samen een onderzoek afwerken dat gestart werd door WOSA (Wines of South Africa), in de hoop de bron van die aroma's en smaken te vinden. Het team van wetenschappers zal zich bedienen van technieken als chemische analyse, infrarood spectroscopie en gas-kleur-en-smaak-analyses. Bedoeling van het onderzoek is niet noodzakelijk deze aroma's en smaken definitief uit de wijn te weren, maar wel de wijnbouwers en wijnmakers te kunnen onderrichten zodat ze het fenomeen kunnen beheren. Dat het zou te wijten zijn aan het bladrolvirus, wordt door de wetenschappers betwijfeld.


European critics writing about South-African wines tend to point a finger to aromas and flavours which are described as "rubbery", "burnt" of even worse: "green" or "dirty". The Stellenbosch University and industry researchers from Winetech are pursuing an investigation initiated by WOSA (Wines of South Africa), hoping to identify the source of these aromas and flavours. The team of scientists will use techniques such as chemical analysis, infrared spectroscopy and hromatography-olfactory analysis. The aim is not to get entirely rid of these aromas and flavour, bur rather to be able to educate winegrowers and winemakers in order to enable them to control the phenomenon. Furthermore, the scientists doubt that it comes from the leaf-roll virus.

 

19-06-08

Château Belair = fam. Moueix

ChâteauBelair_GCC_StEmilionDe familie Moueix heeft een parel aan haar kroon toegevoegd. Na de châteaux Petrus, Latour (Pomerol) Mazeris, Siaurac en Plince, heeft ze nu ook Château Belair gekocht. Château Belair is een Premier Grand Cru Classé van Saint-Emilion. Het ligt op de zuidelijke côte van Saint-Emilion, vlak naast het ook al prestigieuse Château Ausone. Sinds 1916 was het eigendom van de familie Dubois-Challon. In 2002 nam Pascal Delbeck de exploitatie voor zijn rekening. Hij maakte er naam op basis van kwaliteit. Belastingsschulden dwongen de eigenaars het domein te verkopen. Ondanks hoger bod uit Rusland en uit China, werd beslist  het wijngoed te verkopen aan de familie Moueix, in de hoop daarmee traditie en kwaliteit veilig te stellen. Château Belair bezit 13 ha wijngaard, half op de helling, half op het plateau. De gevarieerde bodem wordt gedomineerd door leisteen en is beplant met 60% Merlot en 40% Cabernet Franc. Vandaag dringen er zich torenhoge kosten op omdat de oude steengroeven onder de wijngaardpercelen dreigen in te storten. Die investeringsvooruitzichten droegen bij tot de beslissing om te verkopen.


The Moueix family has added a pearl to her crown. After the châteaux Petrus, Latour (Pomerol) Mazeris, Siaurac and Plince, they can now call Château Belair their own. Château Belair is a Premier Grand Cru Classé from Saint-Emilion, situated on the southern slope of Saint-Emilion, right next to the prestigious Château Ausone. Belair has been the property of the Dubois-Challon family since 1916. In 2002 Pascal Delbeck took charge of the winery. He earned a name for himself based on quality. Tax debts were one of the reasons that led the owners to sell the property. Though Russian and Chinese investors offered more money, it was the Moueix family that got the deal. The owners hope to guarantee continued tradition and quality this way. Château Belair owns 13 hectares of vineyards, half of which are situated on the plateau, the other half on the slope. The soils are diverse but limestone is predominant. They are planted with 60% Merlot and 40% Cabernet Franc. The old stone quarries situated under the vineyards are at risk of collapsing, which calls for quick and immense investment. That, of course, was another reason that led to selling Château Belair.

 

Nieuw Zeeland 2008 - New Zealand 2008

NewZealand_ConciergeNieuw Zeeland is tevreden over de oogst 2008, zeker wat de volumes betreft. Die stegen globaal met 39%, in sommige regio's zelfs met 60%. Het goede weer zit daar natuurlijk voor iets tussen. In tien jaar tijd is het aantal wijnbouwers in Nieuw Zeeland verdubbeld. Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Pinot Gris uit Nieuw Zeeland zijn wereldwijd erg in trek.

 


New Zealand is happy with the 2008 harvest, not in the least where volume is concerned. The total volume increased by 39%. Some regions even counted a 60% increase. Good weather was the main contributor to the success of course. In ten years time the number of wineries has doubled. Pinot Noir, Sauvignon Blanc and Pinot Gris from New Zealand are very much in demand throughout the world.

 


 

 

Meeldauwalarm - Mildew alert

Uncinula_necatorBordeaux zal zich 2007 herinneren als "een jaar met meeldauwdruk".  De Franse authoriteiten waarschuwen voor nog een groter risico in 2008. Schuldigen daarvoor zijn overvloedige regen en warme temperaturen van mei. Niet alleen in Bordeaux, maar bijvoorbeeld ook in de Gard wordt gewag gemaakt van het grootste meeldauwrisico in meer dan twintig jaar.

 


Bordeaux will remember 2007 as "a year with mildew pressure". French autorities have launched warnings about a even bigger risk in 2008. Lush rains and warm temperatures in May may cause what is seen, not just in Bordeaux but also in the Gard region e.g., as the most important mildew risk in over twenty years.

 


 

 

17-06-08

Vinopedia - Chateau Sans Pretention

ChateauSansPretentionDe Vlaamse wijnclub Chateau Sans Pretention heeft zijn vinopedia online gezet.  Initiatiefnemer Erik De Keersmaecker legt uit dat aan de basis van deze kollosale webpagina een jarenlang opgebouwd Word-document ligt. Het ding staat bol van informatie over wijndomeinen, druivenvariëteiten, wijnregio's en noem maar op. Erik De Keersmaecker staat open voor suggesties van bezoekers. De vinopedia vind je hier:  http://www.chateausanspretention.be/vinopedia.html


Chateau Sans Pretention is a wine club from Flanders, Belgium. Erik De Keersmaecker decided that it was time to put their vinopedia online. He explains  that this enormous web page is the online version of a Word document that has taken years to of record keeping. This thing nearly bursts from the loads of information about wineries, varietals, wine regions...you name it. Written in Dutch only, but armed with any good translation tool you should be able to find what you're looking for. Erik De Keersmaecker is open to suggestions. This is where you find the vinopedia: http://www.chateausanspretention.be/vinopedia.html

16-06-08

Misdaad of weldaad? Crime or justice?

ItalyIn Italië houden de wijnschandalen niet op. Het toevoegen van druiven die voor een appellatie niet toegelaten zijn, wordt meer en meer vastgesteld. Zijn de Europese wijnwetten met hun herkomstregels achterhaald en moet goede wijn primeren op die regels? Of moeten de appellatieregels precies in stand gehouden en afgedwongen worden? Of moeten er meerdere systemen naast elkaar bestaan, naast de optie om supertafelwijn te maken? Reageer en geef ons je mening.


MontepulcianoWine scandals don't seem to let go of Italy. Adding grapes that are not allowed for specific designations of origin is reported more and more. Are European wine laws and their rules about designation of origin outdated and should good wine override rules? Or should these designation of origin rules be confirmed and enforced? Or, should there be parallel systems, apart from the option of making superb table wine? Let us know your point of view in a reaction to this post.

 

06-06-08

French New World

Bordeaux_oldBron: The Times - Eind mei heeft de Franse regering als onderdeel van een vijfjarenplan een versoepeling van de wijnwet ingevoerd. Er wordt een nieuwe klasse ingevoerd in het kwalitatieve middensegment, dat het mogelijk maakt voor wijnproducenten uit heel Frankrijk om een wijn op de markt te brengen waarvan het etiket enkel de druif en het oogstjaar vermeldt. De maatregel moet Frankrijk helpen het hoofd te bieden aan de concurrentie uit de Nieuwe Wereld, nu de uitvoer al 15 jaar lang aan het slinken is. Gewürztraminer uit Bourgogne en Muscat uit Bordeaux zijn dus binnenkort niet meer ondenkbaar. En Frankrijk zet alle wapens in: houtsnippers, toegevoegde tannine en andere eerder verguisde technieken zullen in dat soort wijn toegelaten zijn.


Source: The Times - At the end of May the French government has approved a set of measures relaxing the wine legislation as part of a five year plan. A new class of midrange wine will be created, allowing wine producers throughout France to market wines with a label stating only the varietal and year. This measure is intended to help France cope with competition from the New World, after 15 years of decreasing export volumes. Gewürztraminer from Burgundy or Muscat from Bordeaux will no longer be unimaginable. And France throws in all possible weapons: wood chips, added tannin and other "evil" techniques will be allowed for this type of wine.