25-09-08

The Wine Pod

Op de Wine 2.0 beurs in New York werd vorige week de WinePod voorgsteld.
Zeker eens kijken op die website!
Gaat iedereen nu zijn eigen wijn maken?
Nog niet in Europa, want voorlopig is het pakket alleen in de VS beschikbaar.

Eigenlijk koop je een alles-in-een vinificatietoestel en een opvolgingssoftware voor je PC. En liefst ook meteen de druiven, want bij ProVina in San José (Californië) hebben ze echt het gat in de markt gevonden. Naar eigen zeggen toch.

Meteen ook een waarschuwing vanwege ProVina. Als je "natuurwijn" zou willen maken, bijvoorbeeld zonder sulfiet, dan is dat op eigen risico. Het is af te raden "om de eenvoudige redenen dat wijnen zonder sulfiet niet zo genietbaar zijn als wijnen met sulfiet". O ja, je kan ook tannines en "specialiteiten" kopen om bij je wijn te voegen.

Zeg nu zelf: wie staat er niet te popelen om dit in huis te halen? Juist, ja. Ik ook niet.


Last week, at the New York Wine 2.0 fair, the WinePod was introduced.
Be sure to go and have a look at their website!
Will everybody be making their own wine in a while then?
Not yet in Europe anyway, at the moment the package is available in the US only.

In fact you buy an all-in-one vinification device and some monitoring software for your PC. And, why not, the grapes too. Because San Jose (CA) based ProVina has really hit the hole in the market. According to them anyway

ProVina adds an explicite warning though. If you were thinking of making "natural wine", leaving out the SO2 i.e, then you're working on your own risk. Those practices are discouraged "because wines without SO2 are simply not as palatable as wines with SO2". And, oh yes, add some tannines and other "specialties" while you're at it. It's all for sale;

Now, who's not jumping around impatiently to get their hands on this? Right. Me neither.


 

22-09-08

Didier Dagueneau, in memoriam

Welke namen kreeg hij al niet toebedeeld. Het enfant terrible van de Loire, de wildeman van Pouilly Fumé, de beeldenstormer, de langharige baarddragende motorracer-met-sidecar, cultwijnbouwer uit de Loirevallei is op woensdag 17 september 2008 overleden bij een vliegtuigcrash.

Nadat het ultralichte vliegtuigje tot op 50m was opgestegen, stortte het te pletter. Een tweede persoon werd daarbij ernstig verwond.


Dagueneau startte naar eigen zeggen maar met wijn maken toen hij een paar keer te snel na elkaar gevallen was bij het motorracen. Hij wou wel land- en wijnbouw studeren, maar kon de roekeloze sporten niet uit zijn hoofd zetten.  Zo werd hij bijvoorDagueneau_Silexbeeld Europees en werelkampioen hondenslederacen.


Dagueneau's Silex herdefinieert Sauvignon Blanc uit de Loire: een diepe complexe wijn die cultstatus verwierf zoals zijn maker. Andere bekende cuvées zijn Buisson-Renard, Pur Sang en Asteroide. Hij was bezig een wijngaard uit te bouwen in de Jurançon. Dagueneau ging meer dan eens in de clinch met andere wijnbouwers over de notie "typiciteit". Intussen liepen de prijzen voor zijn wijnen hoog op.

Hij duwde ook jongere collega's naar een hoger niveau. Voorbeeld daarvan is Eric Bordelet's Granit perencider, gemaakt van de vruchten van 300 jaar oude perenbomen.


Didier Dagueneau was geboren in 1956 en was dus 52 jaar. Hij was vader van 4 kinderen. Louis Benjamin en Charlotte, uit zijn eerste huwelijk, werken op het domein. Met zijn huidige partner, Suzan Cremer, had hij twee zonen: Aaron en Léon.


What names hasn't he been called. The enfant terrible from the Loire, the wildman from Pouilly Fumé, the iconoclast, the long-haired bearded motor-and-sidecar racer, cult winemaker Didier Dagueneau died in a plane crash wednesday September 17, 2008.

After his ultra light plane had risen to about 150 ft, it stalled and crashed. A second person was seriously injured in the accident.

Dagueneau said he started making wine after having fallen several times in too short a while when racing motorcycles. Although he wanted to take up oenology studies, the call of hazardous sports turned out to be stronger. Amongst other things, he won both the european and the world championship dog sled racing.

Dagueneau's Silex redefines Sauvignon Blanc. It's a deep and complex wine that acquired cult status as did his maker. Other famous cuvées are Buisson-Renard, Pur Sang and Asteroide. He was in the process of preparing a vineyard in the Jurançon area. More than once Dagueneau got into a clash with other winemakers over the definition of the term "typicity". In the meantime prices for his wines kept rising.

He also pushed younger fellow wine makers to higher levels. Just one out of several examples is Eric Bordelet and his Granit pear cider, made of the fruit from 300 years old pear trees.

Didier_DagueneauDidier Dagueneau was born in 1956 and died at the age of 52, leaving behind his partner Suzan Cremer and their 2 sons Aaron and Léon, as well as Louis Benjamin and Charlotte who were born from his first marriage and who have been working closely with him at the winery.

photo Le Point

 

11-09-08

UW MENING AUB - YOUR OPINION PLEASE

 

Zou het beter zijn de Engelstalige en Nederlandstalige versie van deze blog te splitsen over twee afzonderlijke blogs?

Zou het nuttig zijn deze artikels bijkomend ook in het Frans te laten verschijnen?


In your opinion, would it be better to split up the English and Dutch versions and run two separate blogs?

Would an additional French version be of any use?


17:17 Gepost door Harry in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: inwine, enquete, poll, vlaamse wijngilde |  Facebook |

08-09-08

Château Quinault L'Enclos, St-Emilion Grand Cru

chateauquinault Donderdag 4 september 2008 - Raspail Investissements, de holding van Albert Frère en Bernard Arnault, heeft de koopakte van Château Quinault L'Enclos ondertekend. Dit duo is niet aan zijn proefstuk: Château Cheval-Blanc en Château La Tour du Pin mogen zij al hun eigendom noemen en de groep LVMH, waarvan Bernard Arnault voorzitter is, controleert bijvoorbeeld ook Château d'Yquem.

De wijngaard van Château Quinault L'Enclos, in Libourne, is ommuurd (vandaar "L'Enclos) en dat maakt hem net iets warmer dan men zou verwachten van deze koele bodem van zandhoudende kiezel met ijzersporen.

Château Quinault L'Enclos ontleent zijn naam aan de 17de eeuwse schrijver-dramaturg-librettist Philippe Quinault. De négociant Baptiste Mons kocht het in 1930. In die tijd moest het domein een deel van zijn wijngaarden opofferen voor de aanleg van het kerkhof van Libourne.

Henri Maleret, de schoonzoon van Mons, nam in 1948 het domein over nadat hij al aan het hoofd van de négoce kwam. Van hem wordt gezegd dat hij aan de basis ligt van de integratie van de appellatie Sables-Saint-Emilion (waartoe Quinault behoorde) in de appellatie Saint-Emilion, in 1973.

In juli 1997 redde Alain Raynaud het domein van projectontwikkelaars, door het te kopen. Hij investeerde zwaar en slaagde erin om eerder indrukwekkende wijn - garagewijn, zeggen sommigen - te maken op deze locatie die niet echt als de top beschreven wordt. Er wordt wel eens gefluisterd dat het succes niet vreemd zou geweest zijn aan een goede relatie met Robert Parker en het feit dat Raynaud de media niet schuwde. Of daar iets mis mee is...?
Zijn familie is eigenaar van de kastelen La Croix de Gay en La Fleur de Gay in Pomerol, en van château Faizeau in Lalande de Pomerol. Verdwijnen van het wijntoneel doet Alain Raynaud dus allerminst.

Volgens Raynaud heeft Château Quinault L'Enclos nu meer financiële middelen nodig dan hij zelf kan aanbrengen, om een stap verder te zetten in het klassement van Saint-Emilion. En die middelen kunnen Albert Frère en Bernard Arnault wel aanbrengen. Op weg naar Grand Cru Classé? Dit duo heeft immers veel meer in zijn mars dan enkel financiële middelen, dat hebben ze al eerder bewezen.


Thursday, September 4, 2008 - Raspail Investissements, a holding controlled by Albert Frère and Bernard Arnault, has bought the  Chateau Quinault L'Enclos. Not quite a debut for these two business partners: they can already call Château Cheval-Blanc and Château La Tour du Pin their property . Furthermore, the group LVMH, of which Bernard Arnault is the chairman, controls Château d'Yquem, to cite just one name.

Chateau Quinault L'Enclos' vineyard, in the city of Libourne, is walled (hence "L'Enclos"), which makes it just that bit warmer than one would expect from this cool soil that consists mainly of sandy gravel and traces of iron.

PhilippeQuinault
Chateau Quinault L'Enclos' name is said to refer to the famous 17th century writer Philippe Quinault, who wrote the lyrics for some of Lully's opera's under the Louis XIV reign.

In 1930 the estate was bought by Baptiste Mons, a prosperous wine shipper, or négociant. It was back then that the estate had to give up some parcels of vineyard to Libourne's graveyard.

Henri Maleret, Mons' son-in-law, took control over the estate in 1948, after having taken the chair of the shipping business. He is said to be at the origin of the decision that led to the AOC Sables-Saint-Emilion (to which belonged the chateau Quinault) being integrated into the AOC Saint-Emilion, in 1973.

In July 1997, Alain Raynaud, saved the estate from project developpers by buying it. He invested solidly and succeeded in making rather impressive wines - garage wines, some say - from this rather mid range location. It is said that a friendly relationship with Robert Parker and Raynaud's medasaviness have contibuted to the estate's success. As if there's anything wrong with that...? 
His family owns the chateaux La Croix de Gay en La Fleur de Gay in Pomerol, as well as the château Faizeau in Lalande de Pomerol: Alain Raynaud does anything but disappear from the wine stage.

Raynaud says
Chateau Quinault L'Enclos now needs more financial means that he can provide, in order to take the next step in the Saint-Emilion classification. Albert Frère and Bernard Arnault are the ones who can provide those means. Is Chateau Quinault L'Enclos on it's way to a Grand Cru Classé status? There no saying, but with a success story like theirs, who dares doubt that Frère and Arnault could take it there?