28-07-11

Alfred Bonnie "Belgian Wine Personality of the Year"

Op Vinexpo 2011 werd Alfred Bonnie als "Belgische wijnpersonaliteit van het jaar" uitgeroepen. Video van de prijsuitreiking: http://www.youtube.com/watch?v=BhTw5yeqMec

De familie Bonnie heeft bij de Vlaamse Wijngilde al meermaals voor memorabele degustatiemomenten gezorgd ter gelegenheid van een presentatie van de wijnen van Château Malartic-Lagravière. En door regelmatig een publicitaire inlassing in het magazine Ken Wijn, is Château Malartic-Lagravière één van de meest gewaardeerde sponsors van het magazine.

----------------------------------------------------------------------------

Alfred Bonnie has been proclaimed "Belgian wine personality of the year" at Vinexpo 2011. This video shows the award ceremony: http://www.youtube.com/watch?v=BhTw5yeqMec

The Bonnie family has provided the Vlaamse Wijngilde with several memorable tasting moments, by means of a presentation of Château Malartic-Lagravière. Longtime and regular advertiser in Ken Wijn magazine, Château Malartic-Lagravière is also one of the magazine's most appreciated sponsors.

20-05-09

Clos d'Opleeuw @ The Fat Duck ?

Vlaanderen produceert enkele goede wijnen. Nu, er is goed en er is groot. Het laatste wordt gezegd van de Chardonnay van Clos d'Opleeuw. Door bekende chefs. Door een beroemde Master of Wine. En door de paar gelukzakken die enkele van de 3000 jaarlijks geproduceerde flessen kunnen kopen.

Heston Blumenthal - ja, die van The Fat Duck - deed een gastoptreden in de Vlaamse realityshow Mijn Restaurant.

In de marge daarvan belde hij wijnmaker Peter Colemont: of hij twee flessen kon leveren. Colemont was zelf in Bourgogne, maar stuurde dadelijk twee man en twee flessen.

Heston Blumenthal dronk de eerste fles en nam de tweede mee.

Stiekem hoop ik dat hij ze niet lekker vindt (ja, dat zal wel...) Want het is al lastig genoeg om aan een paar flessen Clos d'Opleeuw te geraken.



Flanders produces some great wines. But there is great and there is superb. The latter has been said about the Chardonnay from Clos d'Opleeuw. By famous chefs. By a famous Master of Wine. And by the lucky few who get to buy some of the 3000 bottles produced annually.

Heston Blumenthal - yes him, the Fat Duck's own - featured as a guest in a Flemish reality show called My Restaurant. He called wine maker Peter Colemont and asked him for two bottles to be delivered. Colemont was in Burgundy at the time, but sent two people and two bottles right away.

Heston Blumenthal drank one bottle and took the second with him.

I secretly hope that he doesn't like the wine (fat chance I have on that one). Clos d'Opleeuw is enough hard to get as it is.

16-03-09

InWine = 100+

Vanmorgen heeft onze kleine wijnliefhebbersgemeenschap de kaap van de 100 (enkelvoudige) leden overschreden. Via LinkedIn zijn er 72 personen aangesloten, via Plaxo 16 en via Facebook 24. Enkele multi-platform-netwerkers zijn via de drie kanalen aangesloten. Die 112 aansluitingen staan voor 101 personen.

Enthousiasteling nummer 100 is Richard Randall, auteur van een heel interessante wijnblog: The Wine Connoisseur. Bij mij staat die blog alvast tussen mijn bookmarks.
Op 101, als voortrekker van het tweede honderdtal, begroeten wij Jeffry Gordon uit Nashville, Tennessee.

-------------------------------------------------------------------
As of this morning our modest wine enthusiasts community has passed the cape of 100 (single) members. 72 people have joined us through LinkedIn, 16 through Plaxo and 24 through Facebook. Some multi platform networkers have joined through all three channels. Those 112 affiliations come down to 101 people.

Enthusiast number 100 is Richard Randall, the author of a most interesting wine blog: The Wine Connoisseur. I, for one, have bookmarked that blog.
At 101, at the lead of the second hundred, we salute Jeffry Gordon from Nashville, Tennessee.

10:04 Gepost door Harry in Wijn - actueel | Permalink | Commentaren (0) | Tags: inwine, vlaamse wijngilde, wijn, wine, blogs |  Facebook |

12-03-09

Belgian Wines Fair

Wie nieuwsgierig is naar de evolutie van de Belgische wijnbouw, die moet maar eens naar de tweede editie van de Belgian Wines Fair.

BelgianWines.com is wijnhandelaar, maar ook een beetje missionaris in eigen land en organiseert dit evenement, enkel voor Belgische kwaliteitswijnen.

Deze tweede editie zal doorgaan op 25 april in het prestigieuze kader van Hof Ten Steen in Orsmaal. Er zullen 13 verschillende domeinen aanwezig zijn.


What? Belgian wineries? Yes. You can find out all about them at the Belgian Wines Fair, presenting only Belgian quality wines.

BelgianWines.com is a wine retailer, but also a bit of a missionary in their own country.

This second edition will be held on April 25 in the prestigious castle settings of Hof Ten Steen in Orsmaal. Thirteen wineries will participate.

03-03-09

With special thanks to...Vinama

De wijnblog Vinama viel onlangs in de prijzen bij de Skynetblogs Awards.
Niet de eerste keer: vorig jaar kreeg Vinama een Dutch Bloggies award...ja ja...in Nederland.

De wijnblogger was op het Feest van de Vlaamse Wijngilde, waar de Union des Grands Crus de Chablis en de Groupement des Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion de 40ste verjaardag van de vereniging een exclusief cachet kwamen geven.

Vinama publiceerde als eerste een uitgebreide blogpost hierover. Lees het artikel via deze link.



Belgian wine blog Vinama was recently awarded by the annual concours Skynetblogs.
Not for the first time: last year, about this time of year, Vinama was granted a Dutch Bloggies award...in the Netherlans that is.

The wine blogger was at the (Flemish Wine Tasters Guild) Vlaamse Wijngilde's 40th anniversary celebration, the culinary feast with an exclusive touch provided by the Union des Grands Crus de Chablis and by the Groupement des Premiers Grands Crus Classés de St-Emilion.

Vinama was probably the first to post a blog article about the celebration. Even though it's in Dutch, take a look at the article and at the pictures and wish you'd been there...


27-02-09

TONG: an international wine magazine is born

TONG_1

 

Maandag 2 maart 2009 is het zover.
Het splinternieuwe wijnmagazine TONG zet zijn website online: www.tongmagazine.com

In Vlaanderen is Filip Verheyden al lang geen onbekende meer als wijnjournalist en als auteur van wijn- en culinaire boeken. Met Tong wordt hij nu ook uitgever in een brede internationale context.

Het mocht geen copy-paste samenraapsel worden van weetjes uit Decanter, Wine Spectator en andere bestaande revues. Tong moest speciaal zijn.

Driemaandelijks zal een nummer van zowat 40 bladzijden verschijnen rond een centraal thema. Het eerste thema is Sauvignon Blanc.

Geen advertenties in Tong.
Pure communicatie moest het zijn, zegt Filip Verheyden.
Elk nummer materialiseert het thema.
De lezer moet het thema kunnen voelen, bijna proeven.

Om dat te bereiken was een vernieuwend redactieconcept nodig.

In functie van het thema zal de "O" van TONG een ander uitzicht krijgen.
Maar ook de papierkeuze en het lettertype volgen het thema.

In elk nummer van Tong zijn de artikels en de beelden van de hand van telkens andere auteurs en fotografen. Het thema bepaalt welke internationaal gereputeerde experten aan elk nummer zullen werken.

Om er maar een paar te noemen, naast Filip Verheyden zelf:
- Denis Dubordieu, professor oenologie aan de universiteit van Bordeaux, wijnmaker en wereldwijd gevraagd als wijnconsulent omwille van zijn wetenschappelijke expertise inzake vinificatie,
- Monika Christmann, professor, hoofd van de divisie oenologie & wijntechnologie van het Research Center aan de hogeschool van Geisenheim
- Lynne Sheriff, de Zuid-Afrikaanse Master of Wine die in het Verenigd Koninkrijk woont en de wereld rond vliegt als wijnconsulent of als voorzitter van proefpanels in internationale concours

Vanaf maandag 2 maart 2009 kan je voor informatie, abonnementen of losse nummers terecht op de website van Tong: www.tongmagazine.com
Tong is enkel via de website te verkrijgen en komt niet in de krantenwinkel.


Monday March 2, 2009 is day one for brandnew wine magazine TONG's new website: www.tongmagazine.com

In Flanders and beyond, Filip Verheyden is a well known wine journalist and author of books on wine and gastronomy. With Tong he extends his activities to those of an editor on a large international scale.

Tong is not to be just a copy-paste collection of information also found in Decanter, Wine Spectator or other existing magazines.
The new magazine had to be special.

Four times a year an edition of about 40 pages will litterally dig into a central theme.
The first theme to be explored is Sauvignon Blanc.

No advertising in Tong. The essence of communication, that is what we want to bring, says Filip Verheyden.

Each edition is conceived in order to embody the theme. The reader should be able to feel, almost taste, the theme.

In order to achieve that, an innovating editorial concept was needed.

Depending on the theme, the "O" in TONG will have a different look.
Even the choice of the type of paper and the letterfont follow the theme.


Articles and pictures in Tong will be from the hand of a changing group of authors and photographers.
The theme is the decisive factor to determine which internationally reputed experts will work on which edition.
To name just a few of them, next to Filip Verheyden himself:

- Denis Dubordieu, professor oenology at the university of Bordeaux, wine maker and sollicited from all over the world as a wine consultant because of his scientific expertise in the field of vinification

- Monika Christmann, professor, head of Oenoloy and Wine Techniques at the Geisenheim Research Center (Germany)

- Lynne Sheriff, the UK based South-African Master of Wine who flies around the world as a wine consultant and as chairwoman to the jury of numerous wine concours
.

As of monday March 2, 2009 Tong's website www.tongmagazine.com will be available for information, for subscriptions and for loose copies.
Tong is available through the website exclusively and will not be found at the newspaper stall.

11-12-08

Grand Cru Classé - St-Emilion

Zondag 14 december 2008. Leden van de Vlaamse Wijngilde vzw die tijdig inschreven en de luttele 6 euro bijdrage betaalden, kunnen 2 jaargangen van 32 Grand Cru Classés van St-Emilion proeven. De kastelen zijn allen in persoon vertegenwoordigd. Een huzarenstukje dat doorgaat in De Lozen Boer te Lochristi. Als dat geen goed motief is om lid te worden van de Vlaamse Wijngilde !
Meer detail op de nationale website


Sunday, december 14,2008. Members of the Flemish Wine Tasters Guild who registered in time and paid the ridiculously low fare of 6 euro, will be able to taste 2 vintages of 32 Grand Cru Classé estates from St-Emilion. All of the chateaux are represented in person. This exceptional event takes place at De Lozen Boer in Lochristi, Belgium. If that's not a motif to join the Vlaamse Wijngilde !